Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Η λέξη ψυχανάλυση, που αφορά σε μία συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας βασισμένη στη θεωρία του Freud.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία δε μοιράζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της ψυχανάλυσης και αναπτύχθηκε ως αντίδραση στην έλλειψη επαρκών επιστημονικών δεδομένων για τις μέχρι τότε διαθέσιμες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.
Πήρε τη σημερινή τη μορφή στα τέλη της δεκαετίας του '60, δίνοντας έμφαση στον τρόπο σκέψης του ατόμου.
Τι είναι η Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ);
Ο όρος αποτελείται από δύο λέξεις "γνωσιακή", "συμπεριφοριστική" που αντιστοιχούν στα δύο σημαντικά συστατικά της θεραπείας, τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά.
Στις ΓΣΘ οι πελάτες δουλεύουν μαζί με τον θεραπευτή για να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα με βάση τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.
Με βάση την κατανόηση των ιδιαίτερων προβλημάτων του κάθε ασθενούς, ο θεραπευτής και θεραπευόμενος θα δουλέψουν μαζί για τον προσδιορισμό των στόχων και θα συμφωνήσουν σε ένα θεραπευτικό πλάνο.
Η αποτελεσματικότητα των ΓΣΘ έχει επιβεβαιωθεί μέσα από πάρα πολλές έρευνες. Έχει έτσι αποδειχθεί πως οι ΓΣΘ αποτελούν ένα αποτελεσματικό είδος θεραπείας, και ιδιαίτερα στα ακόλουθα: